ČESKÝ ABSINTOVÝ RITUÁL
Tento oblíbený rituál, kterému se také říká český absintový rituál, má v podstatě dvě variace, které se liší v použité lžičce a cukru. Vzhledem k tomu, že ne každý je hrdým vlastníkem speciální absintové lžičky, lze jí nahradit lžičkou kávovou. Nejprve nalejeme absint do široké, nejlépe široké, whiskové skleničky, nabereme na lžičku cukr (můžeme použít i cukr kostkový) a opatrně namočíme do absintu tak, aby nasákl absintem. Po té podržíme lžičku nad sklenicí a cukr zapálíme. Ten po chvíli začne karamelizovat a absint postupně vyhoří. Dříve než se tak stane, vmícháme karamelizovaný cukr do skleničky. Případné vzplanutí absintu uhasíme (nenecháváme hořet příliš dlouho), přidáme vodu, případně i led.



PŮVODNÍ ORIGINÁLNÍ ABSINTOVÁ RECEPTURA
Tato původní absintová receptura používaná hojně ve Francii vyžaduje použití originálních skleniček a absintových lžiček. Nejprve nalejeme absint do skleničku, na jejíž horní okraj následně umístíme absintovou lžičku. Na lžičku po té umístíme kostku cukru, přez kterou budeme z karafy pomalinku nalévat ledovou vodu. Cukr se postupně rozpustí a my v nalévání pokračujeme, dokud není poměr vody a absintu zhruba pět ku dvěma. Přesný poměr není dán, vše záleží na chuti. Absint pomalinku zamícháme lžičkou a pijeme stejným způsobem, jako jsme jej připravili - pomalu.
Chcete si absint co nejvíce vychutnat? Aktivní složka thujon má nejsilnější účinek během první půl hodiny. Jediný efekt, který budete vnímat po té je alkoholové opojení. Takže si dle toho musíte přizpůsobit svůj rytmus pití, pitný režim chcete-li. Jen tak si vychutnáte pravý absint a Váš zážitek tak bude nejlepší.
Nikdy neřiďte pod vlivem alkoholu ani kolo a pijte vždy s rozumem!
ABSINTOVÉ KOKTEJLY
1cl roses lime juice
2cl maracuja juice
1 kopeček vanilkové zmrzliny
V šejkru na kostky ledu, servírujeme do koktailové sklenky.
1cl grenadina
1cl red orange juice
3cl mango juice
Nalijeme do šejkru na ledovou tříšť, servírujeme do koktailové sklenky.
4cl tequila
1cl grenadina
orange juice dle potřeby
Do longu led, tequilu, pomerančový juice. Zakápnout grenadinou a na vrch absinth.
2cl lemon juice
2cl roses lime juice
2cl cukrový sirup
3 lístky čerstvé máty
Vše dáme do šejkru, přidáme ledovou tříšť a důkladně protřepeme. Obsah přelijeme přes sítko. Podáváme s ledem nejlépe v koktejlové sklenici.
1cl roses lime juice
Do šejkru vložíme ledovou tříšť, protřepeme a servírujeme do cocktailové sklenky.
2cl citronová šťáva
1cl cukrový sirup
1cl angostura
Smícháne v šejkru s ledovou tříští a podávame na led. Ozdobíme plátkem pomeranče
Máte vlastní oblíbený koktejl? Pomožte nám rozšiřovat náš oblíbený seznam koktejlů s absintem a posílejte nám své vlastní receptury. Pokud po nich neoslepneme, všechny je zde budeme postupně zveřejňovat!